ACER: Pana acum nu sunt semnale ca piata de energie ar fi manipulata

Dependenta de gaz creste expunerea la preturi mari pentru energie

17 noiembrie 2021

Agentia pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare din domeniul Energiei (ACER) si-a prezentat in aceasta saptamana evaluarea preliminara a pietei vanzarii cu ridicata de electricitate. Luna trecuta, agentia a fost insarcinata de catre Comisia Europeana sa deruleze aceasta evaluare, ca urmare a escaladarii pretului la energie.

Potrivit ACER, “nu exista indicii clare sau dovezi privind comportamente de manipulare derulate in mod sistemic sau de utilizare abuziva a unor informatii privilegiate de natura sa afecteze actuala situatie privind preturile ridicate pentru energie.” In ceea ce priveste discutiile curente privind manipularea in cadrul EU ETS, ACER a declarat ca functionarea pietei de carbon nu face parte din mandatul sau si ca “se afla in contact direct cu ESMA”. Autoritatea europeana pentru valori mobiliare şi piete (ESMA) a fost invitata de catre Comisia Europeana “sa sporeasca si mai mult monitorizarea modului de evolutie a pietei de carbon.”

Analiza realizata de catre ACER a concluzionat ca dependenta ridicata fata de gaz, precum si gradul scazut de interconectare cu tarile vecine cresc expunerea la preturi mari pentru energie. De exemplu, Spania este una din tarile europene lovita greu de cresterea pretului, cu valori medii peste 150 euro/MWh. Tara iberica are un grad mare de dependenta fata de gaz care reprezinta 25% in mixul energetic, si o conectare limitata, doar 4% din cererea de energie fiind acoperita din importuri.

Romania se afla printre tarile care au o dependenta moderata fata de gaz dar este “interconectata cu alte tari de la care poate sa obtina energie produsa din surse mai ieftine.” Pentru aceste tari, pretul mediu al energiei este intre 120 euro/MWh si 150 euro/MWh.

Pe langa preturile ridicate pentru gaz, raportul a identificat si alti factori care au dus la marirea costului pentru energie, printre care: cresterea preturilor carbunelui si carbonului, cererea mare de electricitate ca urmare a relansarii economice, evolutia vremii, scaderea disponibilitatii de energie regenerabila si reducerea livrarilor de gaz.

In ceea ce priveste retinerea Gazprom de a achizitiona capacitati suplimentare de tranzit prin Ucraina si Polonia, agentia doar a precizat ca “sunt discutii privind o posibila legatura cu lansarea gazoductului Nord Stream 2” mentionand totodata ca “potrivit informatiilor care sunt disponibile, Gazprom si-a respectat angajamentele de livrare.”