Asociatia  producatorilor de energie din Polonia (PKEE) solicita o revizuire mai moderata a EU ETS 

PKEE doreste si mecanisme suplimentare pentru a preveni o crestere necontrolata a preturilor pe piata de carbon

8 noiembrie 2021

Asociatia producatorilor de energie din Polonia (PKEE), reprezentand cele mai mari companii din sectorul energetic, a publicat saptamana trecuta un document de pozitie in ceea ce priveste revizuirea EU ETS si Rezerva pentru Stabilitatea Pietei (MSR). Asociatia si-a exprimat profunda ingrijorare in ceea ce priveste o “posibila crestere necontrolata a preturilor pentru EUA-uri”, ca urmare a efectului cumulat al cresterii factorului de reducere linear (LRF) impreuna cu reducerea aplicata “o singura data” (rebasing) a plafonului, concomitent cu consolidarea MSR.

In aceasta vara, Comisia Europeana si-a anuntat propunerea legislativa privind revizuirea pietei de carbon in conformitate cu noile obiective climatice mult mai ambitioase fixate pentru sectoarele acoperite de EU ETS. Pentru a se atinge tinta de reducere a emisiilor cu 61% pana in 2030 comparativ cu 2005, Comisia doreste o reducere anuala a emisiilor de 4,2%, semnificativ mai mare comparativ cu 2,2% cat este prevazut in legislatia actuala. Noul factor LRF va veni la pachet si cu reducerea plafonului cu 117 milioane de certificate.

Mai mult chiar, Comisia doreste sa revizuiasca actuala rezerva MSR pentru a preveni astfel cresterea continua a surplusului istoric de certificate. Totusi, potrivit PKEE, in contextul unui factor linear mai mare si a unui plafon revizuit,  MSR ar trebui “sa actioneze ca un amortizor in viitor”, si prin urmare o reforma mai moderata a sa este de dorit, “in caz contrar  pana in 2040, piata ar ramane fara certificate”.

Aceste cereri din partea Poloniei, privind regandirea modului de reformare a EU ETS, sunt de ceva timp si reflecta temerile potrivit carora noile politici climatice mai ambitioase vor fi mai greu de suportat in statele membre dependente de carbune. In prezent, in Polonia, potrivit PKEE, aproximativ 50% din costul energiei il reprezinta cheltuielile legate de achizitia de certificate. “In acest context, sunt necesare masuri suplimentare pentru prevenirea cresterii necontrolate a pretului la carbon”, a concluzionat asociatia.