Asociatiile de trading isi exprima din nou ingrijorarea privind masura de limitare a accesului pe EU ETS

Scrisoare deschisa: Aceste restrictii ar putea reduce lichiditatea pe piata si submina abilitatea companiilor de a-si administra riscurile legate de carbon

21 Septembrie 2022

O coalitie formata din mai multe asociatii de trading a reactionat la propunerea Parlamentului European de a permite accesul la EU ETS doar pentru entitatile care au obligatii de conformare si pentru reprezentantii lor. Astfel, mai multe grupuri care isi desfasoara activitatea in acest domeniu, incluzand aici Asociatia Internationala a Traderilor de Emisii (IETA) si Federatia Europeana a Traderilor de Energie (EFET), si-au adunat fortele si au trimis o scrisoare deschisa Presedintiei cehe a Consiliului European.

Documentul sustine ca aceste restrictii propuse ar afecta capacitatea entitatilor de a-si administra “riscul privind pretul certificatelor de emisii pe care trebuie sa le cumpere pentru a-si indeplini obligatiile de conformare”. Mai mult, semnatarii scrisorii isi exprima ingrijorarea in ceea ce priveste reducerea lichiditatii, care in prezent este alimentata de institutiile financiare. “Companiile care au obligatii de conformare au nevoie de entitati dispuse sa deruleze cu ele contracte, asumandu-si astfel calitatea de ofertant in aceste tranzactii”, a precizat documentul.

Parlamentul European a aprobat amendamentul prin care este restrictionat accesul la EU ETS, in efortul de a reduce ceea ce unii europarlamentari au clasificat ca fiind “speculatii excesive.” Decizia a fost luata in pofida concluziilor facute de Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA), potrivit carora activitatea speculativa reprezinta doar 4% din piata. Mai mult, Banca Centrala Europeana a concluzionat ca “in timp ce speculatiile par sa fi crescut usor de la inceputul lui 2019, par sa ramana limitate si cu mult sub nivelul observat in primele faze ale EU ETS”.

Scrisoarea nu este prima de acest fel trimisa de asociatiile de trading prin care isi exprima public reactia negativa la aceasta propunere. Un document similar avand un numar mai redus de semnatari a fost publicat cu putin timp inainte de votul Comisiei de mediu din luna mai. “Impunerea unor restrictii in ceea ce priveste cine poate si cine nu poate participa in EU ETS slabeste in mod semnificativ piata si pericliteaza abilitatea UE de a-si realiza obiectivele climatice intr-o maniera eficienta”, au concluzionat atunci asociatiile de trading.