China pune sub semnul intrebarii conformitatea CBAM cu regulile comerciale globale

Presa chineza: Beijingul s-a opus unei astfel de politici de ani de zile

17 martie 2023

Potrivit presei din China, Beijingul a solicitat Uniunii Europene sa justifice introducerea Mecanismului de ajustare a carbonului la frontiera (CBAM) in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), “o miscare care sugereaza ca ar putea sa conteste masura in cadrul Curtii de la Geneva”.

Delegatia chineza la OMC a solicitat miercuri “discutii multilaterale pe tema masurilor privind mediul care au dat nastere la controverse”, tinta initiala fiind introducerea CBAM.

Masura ar urma sa fie implementata in acest an cu o perioada de tranzitie care va incepe la 1 octombrie 2023 si se va incheia la 31 decembrie 2025. Importatorii din UE vor trebui sa cumpere certificate CBAM care ar corespunde cu taxele pe care le platesc companiile din EU ETS. Mecanismul va fi introdus progresiv, in timp ce certificatele gratuite atribuite fiecarui sector din EU ETS vor fi eliminate incepand din 2026 pana in 2034.

Autoritatile chineze s-au opus acestei masuri de ani buni. Totusi, CBAM “asa cum este realizat in prezent nu va avea un prea mare impact” asupra bunurilor exportate de China in UE, dupa cum relateaza o analiza publicata de China Dialogue. Mecanismul va afecta initial doar cimentul, aluminiul, ingrasamintele,  fierul si otelul, care impreuna reprezinta mai putin de 2% din importurile aduse din China in UE in anul 2019”.

Totusi, potrivit unui expert specializat pe drept comercial international citat de China Dialogue, “impactul psihologic” al CBAM asupra mediului politic din China este “de departe mult mai mare” decat impactul efectiv, intrucat pune “presiune financiara din exterior” pentru reducerea emisiilor.