Comisia Europeana ar putea interveni

pe piata de carbon

12 februarie 2021

Potrivit Bloomberg, “Uniunea Europeana ia in considerare sa reduca activitatea speculativa”, dupa ce preturile EUA au atins un nou record maxim de 40,12 euro. Incepand din noiembrie, preturile pe piata europeana de carbon au crescut cu aproape 70%. In timp ce unele din aceste castiguri pot fi justificate de plafonul mai redus pana in 2030, aprecierea atat de puternica a pretului din ultimele doua saptamani este departe de imaginea actuala a obligatiilor de conformare.
 

Raportul realizat de Bloomberg citeaza persoane care au “cunostinte in aceasta privinta”, spunand ca executivul european “ar putea introduce o limita in ceea ce priveste numarul de certificate care poate fi detinut de investitori in registrul central al EU ETS”. O astfel de decizie ar putea fi luata mai tarziu in acest an, atunci cand Comisia planuieste sa revizuiasca Directiva si Regulamentul privind pietele de instrumente financiare (MiFID II/MiFIR).
 
In aceasta dimineata, mai multi participanti pe piata au inceput sa puna la indoiala eficienta unei astfel de masuri. Totusi, ideea principala care trebuie inteleasa din acest articol este ca UE este ingrijorata de miscarile ample si bruste de pret, dar si de rolul speculatorilor in dictarea trendului. Aceasta schimbare de directie ar trebui sa sperie pe unii traderi care considerau ca oficialii europeni agreeaza tendinta de crestere a pretului EUA, tinand cont de lipsa de reactie a acestora.