COP 26: China si India au insistat pentru un compromis pentru “a dilua” angajamentele climatice

Tarile semnatare au agreat doar “sa reduca” si nu “sa elimine” carbunele

15 noiembrie 2021

Dupa doua saptamani de negocieri intense, Summitul climatic COP26 a luat sfarsit sambata noaptea cu un acord. Pactul climatic de la Glasgow este primul pachet climatic care face referire explicita la carbune, considerat cea mai mare amenintare pentru mediu. Acordul, care a fost sustinut de 197 de natiuni, solicita o accelerare a reducerilor de carbon si indeamna tarile dezvoltate sa isi sporeasca finantarea pentru a ajuta tarile in curs de dezvoltare sa se adapteze schimbarilor climatice.

Un angajament de eliminare a carbunelui a fost introdus intr-o forma preliminara a acordului. Totusi, interventia de ultim moment a Indiei si Chinei a determinat o diluare a limbajului folosit, inlocuindu-se termenul de “eliminare” cu cel de “reducere”. Potrivit participantilor, India, cel mai mare emitent din lume, a propus schimbarea printr-o interventie orala care a fost sprijinita de China, dar si de alte natiuni dependente de carbune, in pofida protestelor vocale din partea altor tari.

Intr-un final, acordul a fost adoptat cu mari reticente, in special din partea tarilor insulare din Pacific care sunt cele mai vulnerabile in fata pericolului de crestere a nivelului marii ca urmare a incalzirii globale. Presedintele COP26 Alok Sharma a descris Pactul climatic de la Glasgow ca fiind “o victorie fragila” si a solicitat Chinei si Indiei sa “isi explice actiunile in fata tarilor care sunt vulnerabile din punct de vedere climatic”.

Desi a existat o dezamagire la scara larga referitoare la esecul inregistrat pe ultima suta de metri in ceea ce priveste carbunele, Ursula von der Leyen, presedinta Comisiei Europene, a salutat acordul, precizand ca acesta este “un pas in directia buna.” Aceeasi opinie a fost exprimata si de catre WWF, organizatia mondiala de conservare. “Trebuie sa recunoastem ca s-au facut progrese. Acum sunt mai multe oportunitati pentru state de a realiza ceea ce stiu ca trebuie facut pentru a se evita o catastrofa climatica,” a precizat WWF.