COP26: Acord neasteptat intre China si SUA pentru accelerarea cooperarii climatice

China si SUA sunt cei mai mari poluatori din lume

11 noiembrie 2021

Statele Unite si China s-au angajat impreuna sa coopereze pentru accelerarea actiunii climatice in urmatorii 10 ani. Anuntul surpriza din partea celor mai mari doi poluatori din lume a fost facut miercuri, in cadrul COP26, si este rezultatul a peste 30 de intalniri virtuale derulate in decursul ultimelor 30 de luni.

“Acest document contine declaratii ferme in ceea ce priveste avertismentele oamenilor de stiinta, diferentele dintre tari din punct de vedere al emisiilor si nevoia urgenta de a accelera actiuniile necesare pentru a elimina aceste diferente. De asemenea, sunt angajamente privind o serie de actiuni importante de care este nevoie in aceasta decada”, a declarat John Kerry, trimisul special din partea SUA. Potrivit omologului sau chinez, Xie Zhenhua, acordul ar implica “reglementari concrete si pragmatice in ceea ce priveste decarbonizarea, reducerea emisiilor de metan si lupta impotriva despaduriri.”

Amble parti au convenit sa infinteze un grup de lucru bilateral care “sa se intalneasca in mod regulat pentru a aborda criza climatica si pentru a face progrese in ceea ce priveste acest proces multilateral, cu o atentie sporita consolidarii unor actiuni concrete”. Un alt pas foarte important il reprezinta angajamentul facut de cele doua mari puteri de a-si actualiza in 2025 tintele climatice pentru 2035.

China si SUA sunt responsabile pentru peste 40% din emisiile de carbon la nivel mondial. China a depasit SUA in 2006, devenind cel mai mare poluator.  In prezent China emite aproximativ 28% din emisiile globale, carbunele detinand aproape 50% din capacitatea instalata in 2020.