Datele preliminare privind emisiile pe anul trecut sunt deja disponibile in anumite state membre
Emisiile in Olanda au scazut cu 9%, in timp ce Germania a inregistrat o reducere moderata, de doar 1,9%
16 martie 2023
Agentia germana de mediu (UBA) a publicat miercuri datele preliminare privind emisiile pe anul trecut. Potrivit UBA, emisiile la nivel national au scazut cu doar 1,9% comparativ cu emisiile din anul precedent, fiind cu 40% sub nivelul inregistrat in 1990.
Agentia a aratat totodata ca in sectorul energetic consumul mai mare de carbune a determinat cresterea emisiilor cu aproximativ 10,7 milioane de tone, respectiv 4,4%. Apetitul pentru huila si lignit in productia de energie a fost alimentat de preturile mari la gaz, dar si de nevoia “de a contribui la securitatea energetica in alte state europene atunci cand aproape jumatate din centralele nucleare din Franta nu mai functionau vara trecuta”.
Totusi, emisiile in sectorul industrial s-au redus semnificativ, cu 10,4%, pe fondul scaderii abrupte a consumului de energie, “in special in metalurgie si industria chimica”. Drept urmare, cifrele privind productia sunt si ele in scadere, mai ales in sectoarele energofage. “Desigur, aceasta nu este transformarea pe care am avut-o in vedere, ne dorim sa transformam industria si sa reducem emisiile in acelasi timp”, a precizat Dirk Messner, directorul UBA, citat de Montel News, in cadrul prezentarii sustinute la Berlin.
Biroul central de statistica din Olanda (CBS) a publicat la randul sau datele preliminare privind emisiile pe anul trecut, raportand o scadere de 9% fata de anul 2021, cu 30% sub nivelul inregistrat in 1990. Sectorul energetic a emis cu 5% mai putine emisii, in special datorita regenerabilelor in crestere cu 40%. Emisiile sectorului manufacturier au fost in scadere cu 11%, in special “datorita preturilor mari la gaz, in conditiile in care industriile mari consumatoare de energie si-au adaptat procesul de productie pentru a utiliza mai putin gaz sau chiar si-au inchis partial productia”.