Emisiile de CO2 din arderea carbunelui pe cap de locuitor in Germania sunt duble fata de media mondiala

Australia este de departe cel mai mare poluator, emisiile pe cap de locuitor fiind de cinci ori peste media mondiala

12 noiembrie 2021

O noua analiza, publicata de catre grupul de reflectie in domeniul climei si energiei Ember, a aratat ca cele mai bogate tari din lume (G20) sunt printre cei mai mari poluatori ca urmare a utilizarii carbunelui in sectorul energetic, daca se ia in considerare si numarul locuitorilor. Acest raport a fost prezentat joi la Sumitului climatic G20, in cadrul caruia a fost din nou ridicata problema responsabilitatii istorice de catre tarile in curs de dezvoltare.

Analiza examineaza perioada de cand a fost semnat Acordul de la Paris (2015-2020) si arata ca Australia are cele mai mari emisii din arderea carbunelui pe cap de locuitor, respectiv 5,34 tone de CO2 anual. Aceasta valoare este de cinci ori mai mare decat media mondiala de 1,06 tone de CO2. China, care este de departe prima in clasamentul emisiilor in valori absolute, se afla doar pe locul cinci in cadrul tarilor G20, cu 2,71 tone de CO2 anual.

Germania, cea mai mare economie din Europa, ocupa locul sase  in cadrul tarilor G20, raportat la emisiile din arderea carbunelui si numarul de locuitori, la o distanta mica de China. O persoana din Germania emite anual 2,37 tone de CO2, de doua ori mai mult decat un cetatean european. Pentru a putea face o comparatie, in Franta, a doua putere economica din UE, un cetatean emite in medie doar 0,12 tone de CO2, cu mult sub media europeana.