Emisiile mondiale de CO2 sunt asteptate sa creasca cu aproape 5% fata de 2020

China inregistreaza de departe cele mai mari emisii, fiind responsabila pentru aproape 30%

5 noiembrie 2021

Noi descoperiri publicate de catre Global Carbon Project (GCP) in cadrul COP26 au aratat ca emisiile mondiale estimate pentru 2021 vor inregistra o revenire de 4,9%, dupa scaderea de 5,4% din 2020, in mare parte datorata Covid-19. Emisiile rezultate din arderea combustibililor fosili vor atinge 36,4 miliarde de tone de CO2, cu doar 0,8% sub maximul inregistrat inainte de pandemie, respectiv 36,7 miliarde de tone de CO2, nivel atins in 2019. Cercetatorii anticipau la “o revenire in 2021 sub o forma sau alta”, in conditiile in care economia mondiala incepe sa isi revina, dar aceasta crestere “este mai mare decat ne asteptam.”

Cresterea emisiilor de CO2 este determinata de un consum mai mare de combustibili fosili in China si India. Tara cu cele mai mari emisii, respectiv a treia tara din lume la acest capitol, ar urma sa inregistreze o crestere de 5,5%, respectiv 4,4%. Mai mult, China este in prezent responsabila pentru 30% din emisiile globale.

In acelasi timp insa, emisiile in Uniunea Europeana sunt estimate sa creasca cu 7,6% in 2021, dar sa ramana totusi cu 4,2% sub nivelul din 2019. Aceasta majorare a fost determinata in primul rand de conditiile slabe pentru energia eoliana din aceasta vara, concomitent cu relansarea economica, ceea ce a determinat o cerere mai mare pentru combustibili fosili. Totusi, Uniunea Europeana este responsabila doar pentru 7% din emisiile globale.

Cercetatorii atrag atentia ca daca lumea va continua sa foloseasca combustibilii fosili in acest ritm, sunt 50% sanse ca sa se atinga nivelul de incalzire globala de 1,50C in aproape 11 ani. O astfel de concluzie confirma ceea ce se semnala intr-un alt raport publicat in august de catre Grupul interguvernamental de experti in evolutia climei (IPCC), potrivit caruia exista posibilitatea ca acest nivel crucial sa fie atins in prima parte a anilor 2030.