Fondul de Modernizare nu va mai finanta proiecte avand la baza combustibilii fosili

Polonia a fost  din nou cea mai vehementa impotriva intentiei Comisiei Europene

22 iulie 2021

In cadrul Pachetului climatic Fit for 55, Comisia Europeana si-a prezentat si propunerea privind revizuirea Fondului de Modernizare, un program menit sa finanteze statele membre mai putin bogate in tranzitia lor energetica. In prezent, 2% din veniturile rezultate din licitatiile din cadrul EU ETS in perioada 2021-2030 merg catre acest fond. Beneficiarele sunt zece state membre, cele mai multe din estul Europei, incluzand aici si Romania, care au un PIB pe cap de locuitor sub 60% din media europeana in 2013.

Executivul UE doreste sa sporeasca contributia cu inca 2,5% din incasarile in urma licitatiilor organizate incepand “din anul intrarii in vigoare a directivei si pana in 2030”. Mai mult chiar, pragul peste care un stat membru devine eligibil pentru aceste sume aditionale va creste pana la 65% din media UE a PIB-ului pe cap de locuitor din perioada 2016-2018. Astfel, Grecia si Portugalia ar putea deveni eligibile pentru finantare, dar doar pentru acest supliment de 2,5%. Potrivit estimarilor facute de Sandbag, noua sursa de finantare ar putea ajunge pana la 344 milioane de certificate, avand o valoare de 19 miliarde de euro calculata la un pret al carbonului de 55 euro.

Totusi, in aceasta sapatamana, un membru al conducerii PGE, cea mai mare companie energetica din Polonia, a vorbit public despre faptul ca aceasta crestere nu este semnificativa si proportionala cu noile angajamente climatice. “In tari care sunt inca dependente de carbune, tranzitia catre energia verde necesita un Fond de modernizare mai mare, care sa permita renuntarea la carbune intr-un mod fiabil si previzibil”.

O alta schimbare semnificativa propusa de Comisie ar fi interzicerea investitiilor in proiecte care au la baza combustibilii fosili. In prezent, doar combustibilii solizi, respectiv carbunele, sunt exclusi, cu exceptia “sistemelor de incalzire urbana eficiente si sustenabile” din Romania si Bulgaria. Conform noii propuneri, nu va mai fi posibil sa se utilizeze resursele din Fondul de Modernizare pentru proiecte care vizeaza trecerea de la carbune la gaz.

Din nou, Polonia a fost cea mai vehementa impotriva propunerii Comisiei de a reduce aria de aplicare a Fondului de Modernizare. Asociatia poloneza a energiei (PKEE) a argumentat ca “investitiile in instalatii de cogenerare cu eficienta ridicata pe baza de gaze naturale in sistemele de incalzire urbana raman singura solutie pentru renuntarea progresiva la unitatile alimentate cu carbune si trecerea la un combustibil cu emisii mai mici, ca si combustibil intermediar pe calea neutralitatii climatice in tarile dependente de carbune, precum Polonia.”