Gazprom a anuntat ca a inceput sa-si alimenteze depozitele de stocare din Europa

Date furnizate de operatorii de retea indica o crestere a aprovizionarii dinspre Rusia, dar intr-un ritm lent

 

10 noiembrie 2021

Marti, gigantul rusesc Gazprom a anuntat ca a inceput alimentarea a cinci din cele opt facilitati subterane de depozitare pe care compania de stat le controleaza in Europa. Grupul a precizat intr-o declaratie de presa ca “au fost stabilite atat cantitatile cat si rutele de transport” pentru 4 depozite din Germania si unul din Austria.

Gazprom controleaza opt depozite subterane in 5 tari din Europa prin intermediul Gazprom Germania, filiala sa. Rehden, care este localizat in Germania, fiind cel mai mare din vestul Europei, era in data de 8 noiembrie umplut doar la 9,56% din capacitate, in timp ce Haidach, un alt depozit important aflat in Austria, era plin doar la 2%, semnificativ cu mult sub nivelul istoric. Anul trecut, in aceeasi perioada, Rehden a fost la 86,21% din capacitate.

 

“Alimentarea depozitelor operate de Gazprom a inceput sa creasca incepand din 6 noiembrie”, a declarat Sebastian Bleschke, directorul executiv al Asociatiei germane a operatorilor de stocare subterana a gazelor (INES), citat de ziarul german Handelsblatt. Bleschke a declarat totodata ca “inca de sambata, procesul de alimentare a inceput la depozitul din Rehden, totusi intr-un ritm lent.”

Miercuri dimineata, date furnizate de operatorul de retea au aratat ca Rehden a inceput sa fie alimentat cu 406.875 kWh inca din dimineata de marti, in timp ce la alte doua depozite, Jemgum in Germania si Haidach in Austria, nu sunt intrari.