Gazprom si-a majorat livrarile de gaz catre Romania cu peste 247%

Livrarile catre Germania si Italia sunt mai mari cu aproape 20%

16 noiembrie 2021

Potrivit unor date preliminare publicate de Gazprom, in perioada 1 ianuarie-15 noiembrie, gigantul rusesc si-a majorat exporturile catre Europa si Turcia, excluzand aici fostele tari sovietice, cu 8,3%, comparativ cu cifrele inregistrate in aceeasi perioada in 2020.

Livrarile catre Germania, cel mai mare consumator de gaz natural din Europa, au crescut cu 19,6%. Gazprom si-a majorat si exporturile catre Italia, al treilea consumator european dupa Germania si Marea Britanie, cu 18,3%. Potrivit companiei rusesti, exporturile catre Romania au crescut cu 247,1%, de departe cea mai mare apreciere din cele 10 state europene mentionate in declaratie.

In pofida majorarii livrarilor catre Europa, inventarele de gaz la facilitatile de stocare controlate de Gazprom “nu numai ca nu cresc, ba chiar scad”, potrivit News.ru. Inventarele la Rehden, cel mai mare depozit detinut de gigantul rusesc in Germania, sunt la un nivel critic de doar 10%, comparativ cu 83,85% anul trecut.

Completarea stocurilor la depozitele detinute de Gazprom macar pana la nivelul de 80% ar fi practic imposibila in acest an. Pentru asta, compania trebuie sa maximizeze fluxul prin conducta Yamal, lucru improbabil tinand cont ca firma nu a achizitionat nicio capacitate suplimentara prin Ucraina si Polonia pentru noiembrie si decembrie.

Intre timp insa, date furnizate de Gas Infrastructure Europe arata ca pe continent capacitatile de stocare au fost in data de 14 noiembrie de 74%, cu mult sub 93% cat se inregistra cu un an in urma. In Romania, facilitatile de stocare de gaz erau pline in proportie de 72,75% comparabil cu media europeana.