IEA: Cererea de gaz natural in UE a scazut cu 13% in 2022
In sectorul industrial, consumul de gaz s-a diminuat cu 25%
15 martie 2023
Potrivit Agentiei internationale pentru energie (IEA), consumul de gaz natural in Uniunea Europeana a scazut in 2022 cu 55 bcm sau 13% comparativ cu anul precedent, “cel mai abrupt declin din istorie”.
Aceasta scadere a fost determinata de vremea blanda, de cresterea record a capacitatii de energie solara si eoliana, dar si de preturile mari. Totusi, declinul ar fi fost si mai mare daca productia de energie nucleara si hidro nu ar fi scazut la randul lor substantial.
De fapt, energia nucleara si hidro, mult diminuate, au sporit cererea pentru energia obtinuta din arderea gazului, “ceea ce a condus la o crestere usoara a cererii de gaz in sectorul energetic” comparativ cu anul precedent.
Pe de alta parte, preturile mai mari pentru gaz au afectat sectorul industrial, in special companiile energofage care de altfel au si fost “primele care au reactionat la socul declansat de cresterile de pret in Uniunea Europeana”. Drept urmare, reducerea productiei, precum si trecerea de la gaz la alti combustibili au determinat scaderea consumului de gaz in acest sector cu 25%.
Totusi, IEA avertizeaza ca, in timp ce tensiunile pe pietele de gaz s-au atenuat semnificativ, “aprovizionarea cu gaz va continua sa fie problematica in 2023 pe fondul unei game variate si neobisnuite de riscuri”. Printre altele, factori legati de vreme, cum ar fi cantitatile reduse de precipitatii pe timpul verii, precum si scaderea livrarilor de GNL pe fondul redresarii cererii din China, ar putea pune presiune semnificativa pe pietele de gaz in acest an.