Inflatia in zona euro a atins maximul ultimilor 13 ani ca urmare a preturilor mari pentru energie

Romania are o rata de inflatie de 6,5%, a patra cea mai mare din UE

18 noiembrie 2021

Cifre publicate miercuri de Eurostat, oficiul de statistica al UE, arata ca inflatia in zona Euro a crescut cu 4,1% in luna octombrie, fata de 3,4% in luna septembrie. Aceasta noua valoare este semnificativ mai mare fata de 0,3% cat s-a inregistrat acum un an. In Uniunea Europeana, inflatia anuala a fost si mai mare, respectiv 4,4%. Ultima data cand s-a inregistrat aceasta valoare a fost in iulie 2008. Totusi, desi inflatia a atins un nivel record pentru ultima perioada, se pare ca noile date sunt conforme cu estimarile precedente.

Principalul factor pentru aceasta crestere a preturilor este costul energiei, care este responsabil pentru mai mult de jumatate, respectiv 2,21%. In acelasi timp, celelalte componente ale inflatiei s-au apreciat intr-un ritm mult mai stabil, cu mult sub 1%.

Romania a inregistrat a patra cea mai mare rata a inflatiei in Uniunea Europeana, de 6,5%, semnificativ mai mult decat media din UE, de 4,4%. Cea mai mare crestere a preturilor a fost consemnata in Lituania, cu 8,2%, in timp ce Malta a inregistrat cea mai mica rata, de 1,4%.

Potrivit Bancii Centrale Europene (BCE),  in luna noiembrie se asteapta sa se inregistreze “cel mai mare nivel de cand a fost introdus euro in 1999”, pe fondul aprecierii masive a pretului la energie. Totusi, ritmul de crestere ar trebui sa se diminueze in cursul anului viitor, a declarat un oficial din cadrul BCE, care a recunoscut totodata ca amploarea acestora va fi greu de prezis.