Limitarea pozitiilor detinute

pe pietele de carbon

15 februarie 2021

Problema limitarii certificatelor detinute in cadrul EU ETS, care a fost readusa in discutie dupa articolul publicat de Bloomberg saptamana trecuta, nu este una noua. De fapt, mai multe sisteme de tranzactionare a certificatelor din lume au implementat limite asupra contului din registru, pentru a putea preveni volatilitatea excesiva a pretului.

In California, legea care reglementeaza sistemul de plafonare si comercializare, specifica ca participantii de pe piata fac obiectul unor limitari in ceea ce priveste cantitatea de certificate pe care pot sa o detina de-a lungul timpului. Aceste limitari scad in fiecare an in ritmul in care se reduce si plafonul de emisii. Totusi, programul prevede o exceptie limitata care permite companiilor cu obligatie de conformare sa isi planifice din timp modul in care o indeplinesc. Speculatorii nu intra in sfera de aplicare a acestei exceptii. Aceste limitari sunt la fel si in sistemul din Quebec care este conectat cu cel din California.

In sistemul elvetian de trading al emisiilor, care este conectat de altfel cu EU ETS, sunt prevazute mai multe masuri menite sa protejeze integritatea mecanismului. Una din aceste masuri se refera la introducerea unei limite de 1 milion de certificate pentru entitatile care nu au obligatia de conformare, incluzand aici atat certificatele elvetiene cat si EUA-urile.

De-a lungul timpului, participantii de pe piata au considerat ca aplicarea unei astfel de limitari in EU ETS este inevitabila. Totusi masura a fost criticata, fiind considerata ca ar putea expune sistemul la riscuri legate de scaderea increderii jucatorilor. Totusi, in situatia data, cand cele mai multe rapoarte in mod specific precizeaza ca aceasta evolutie din ultimele doua saptamani nu are nimic fundamentat, absenta unei asemenea masuri implica riscuri si mai mari, amenintand competitivitatea intregii industrii UE.