Piata de carbon a Chinei a fost lansata oficial

Cea mai mare piata de tranzactionare a emisiilor este deja criticata pentru ca nu este suficient de ambitioasa

20 Iulie 2021

Schema de tranzactionare a emisiilor din China (CN ETS), cea mai mare piata de carbon din lume, si-a facut debutul vineri, la trei ani dupa lansarea sa politica din decembrie 2017. In prima sa perioada de conformare, schema acopera 2162 de companii energetice, responsabile pentru aproximativ 4,5 miliarde de tone de CO2 anual si reprezentand 40% din emisiile totale ale tarii. In anii urmatori, piata ar urma sa se extinda catre sectoare industriale precum petrolul, constructiile sau produsele chimice, dar un calendar detaliat nu este inca disponibil.

Noua schema de tranzactionare se bazeaza pe modelul “plafonare si tranzactionare,” un mecanism care este deja existent in aproximativ 45 de tari si regiuni. Totusi, piata chineza este diferita de cele care opereaza in alte parti ale lumii, cum ar fi EU ETS. CN ETS se focuseaza pe reducerea intensitatii carbonului (cantitatea de poluare pe unitatea de PIB), mai degraba decat pe scaderea emisiilor absolute. CN ETS ar urma sa fie esentiala pentru indeplinirea obiectivului Chinei de a atinge un varf al emisiilor de CO2 pana in 2030 si de obtinere a neutralitatii climatice pana in 2060.

In prima sedinta, atat volumul tranzactionat, cat si preturile au depasit asteptarile, tinand cont de cantitatea generoasa de alocari gratuite. Pretul de deschidere al certificatelor (CEAs) a fost de 48 Yuani (6,28 euro), acesta crescand cu 8,5% in primele 2 minute ale sesiunii. Sedinta s-a inchis la un pret de 51,23 Yuani (6,70 euro), volumul tranzactionat fiind de 4,1 milioane de CEAs, cu mult peste nivelul estimat initial.

Daca prima zi s-a dovedit una de succes, in cea de-a doua sesiune, volumul a scazut pana la 130 800 CEAs, in timp ce preturile au ramas peste pragul de 50 Yuani (6,5 euro).  Volumul redus tranzactionat, semnificativ sub cel din prima sedinta, a generat imediat temeri in ceea ce priveste lichiditatea de pe piata. Mai mult chiar, observatorii se arata ingrijorati  si datorita alocarilor initiale, toate distribuite cu titlu gratuit, care sunt prea generoase, in timp ce penalitatile pentru neconformare nu sunt suficient de mari. Un studiu recent publicat de TranzitionZero, a aratat ca schema este deja supraalimentata cu 1,56 miliarde de certificate, echivalentul alocarilor anuale in EU ETS.