Piata europeana de carbon

vulnerabila la practici speculative

04 februarie 2021

Frenezia speculativa care a determinat cresterea preturilor europene pentru carbon pana la noi recorduri nu arata semne de linistire.

De cand a inceput sa se aprecieze semnificativ in 2017, EUA-urile au evoluat de la 7 euro pana la 38 euro. Cresterea poate fi atribuita noilor reforme ale UE care urmaresc sa reduca disproportia dintre cerere si oferta. Totusi, potrivit unor participanti de pe piata, ritmul rapid de crestere a pretului EUA ar putea sa aiba legatura cu prognoza facuta de ziare influente, precum The Financial Times si Bloomberg.

In aprilie 2019, The Financial Times prezenta certificatele de carbon ca fiind “investitia cu cea mai mare performanta in 2018”, citand analisti care preconizau aprecieri foarte ridicate pentru 2019 si 2020, pretul estimat fiind de 45 de euro si respectiv 65 de euro. EUA-urile s-au apreciat cu 1,70 euro in urmatoarele doua sesiuni de trading, dupa publicarea articolului.

In august 2020, acelasi ziar dezvaluia cum piata de carbon atrage “o noua generatie de traderi care sunt mai putin preocupati de factori pe termen scurt, cum ar fi daca piata este sau nu supraalimentata anul acesta”. Mari firme de investitii erau citate spunand ca “suntem linistiti pentru urmatoarea perioada de 5 ani ca pretul va urca, este aproape o garantie”. Piata de carbon a reactionat imediat, cu o crestere de 3,13 euro sau 12,2% in doar doua zile de trading.

Istoria are felul ei de a se repeta. Doua articole au fost publicate succesiv in Bloomberg si The Financial Times, marti, respectiv miercuri, ambele citand fonduri de investitii si banci care se asteapta la continuarea cresterii pretului EUA. Un analist de la fondul de investitii in domeniul energiei si petrolului preciza chiar ca pretul EUA ar putea sa atinga 100 de euro “cel mai probabil pana la sfarsitul anului”.

Drept urmare, pretul certificatelor a crescut cu peste 5 euro, atingand 38,25 euro pentru prima data in istorie, intr-un interval de doar 72 de ore. Deci data viitoare cand The Financial Times publica un articol despre piata de carbon, sa ne asteptam la o apreciere masiva a pretului.