Pietele de gaz continua sa creasca fara perspective de scadere majora

Preturile din intreaga lume se mentin in jurul recordurilor multianuale

5 August 2021

Pietele de gaz sunt in crestere in intreaga lume, avand sprijinul mai multor factori. La inceputul acestei saptamani, pretul pentru gazul olandez TTF, cel mai important hub din Europa, a crescut pana la  42,745 €/MWh (14,94 $/mmbtu). Acesta este cel mai mare nivel atins din septembrie 2008, dupa o apreciere de aproape 240% inregistrata pe parcursul ultimelor 12 luni.

De fapt, piata europeana de gaz a inceput sa se aprecieze semnificativ inca de la inceputul lui 2021, an care a inceput in Europa cu un val de frig. Iarna rece si lunga a avut ca rezultat cele mai reduse niveluri de stocuri din 2018, determinand un dezechilibru intre oferta redusa si cererea mare. Aceasta situatie a impins pretul in primul trimestru sa creasca cu 57% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2020.

Pentru a face lucrurile si mai rele, si Asia de nord a trecut printr-o iarna mai geroasa decat in 2020. Mai mult chiar, China a dat semne de relansare economica, care a impins cererea pentru gazul natural spre niveluri record. Drept urmare, JKM, cel mai important etalon pentru pietele asiatice de gaz, a urcat la niveluri record. Situatia a fortat cele doua regiuni sa se afle in competitie directa pentru navele transportatoare de GNL si cel mai probabil vor continua sa faca acest lucru pana la sfarsitul anului. Atat TTF cat si JKM au reusit performanta sa–si depaseasca varfurile atinse in iarna pe parcursul acestei veri, tranzactionandu-se in prezent in jurul valorii de 15 $/mmbtu.

Piata americana de gaz nu a putut sa ramana imuna la aceste evolutii. In timp ce exportul de GNL este deja la capacitate maxima, si consumul intern s-a mentinut peste media perioadei 2013-2020, ca urmare a temperaturilor foarte mari. Miercuri, gazul natural in SUA s-a apreciat cu 3%, atingand cel mai mare nivel din ultimii 3 ani, pe fondul cererii mari pentru climatizare estimata pentru urmatoarele 2 saptamani.

Trendul pe piata internationala cel mai probabil va continua sa ramana unul ascendent, datorita cresterii economice puternice, a preturilor mari pentru ceilalti combustibili si a temperaturilor ridicate specifice verii. Mai mult chiar, cantitati suplimentare sunt necesare in cele mai multe regiuni, pentru a reface stocurile inaintea sezonului rece.