Premiera: Gazul a devenit cea mai importanta sursa de energie in Germania

Emisiile de CO2 aferente sectorului energetic au crescut cu 6,3% comparativ cu primul semestru al anului trecut

4 Mai 2021

In primul semestru al acestui an, consumul de energie in Germania a crescut cu 4,3% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Totusi, ajustat la temperatura, consumul a fost cu 7% sub aceeasi perioada in 2019, atunci cand sistemul energetic al tarii nu fusese afectat de pandemie.

Cifre analizate de AG Energiebilanzen (AGEB) arata ca gazul natural a devenit, pentru prima data, cea mai importanta sursa de energie, cu o pondere de 30,6%. Cresterea consumului de gaz s-a datorat in special conditiilor meteo: vant scazut si o iarna lunga si rece. La partea opusa sa afla insa consumul de petrol. Pentru prima data, ponderea acestuia a coborat sub 30%, ca urmare a unei scaderi de 12% fata de anul anterior.

Utilizarea surselor regenerabile a inregistrat un declin de 1%, centralele eoliene coborand masiv cu 20% fata de anul 2020 care a fost un an extrem de vantos. Intre timp, energia hidro si bioenergia au crescut cu 5%, respectiv 6%, iar ponderea energiei solare a ramas stabila.

Date suplimentare oferite de asociatia energetica BDEW au aratat ca daca energia obtinuta din arderea combustibililor fosili a ramas sub nivelul din 2019, aceasta a crescut considerabil comparativ cu 2020. Drept urmare, emisiile de CO2 aferente sectorului s-au marit cu 6,3% fata de anul trecut, ceea ce va determina o cerere mai mare pentru certificate.