Raportorul pentru revizuirea EU ETS considera benefica o posibila scadere a pretului la carbon

Peter Liese: EU ETS este responsabila pentru 10% din cresterea recenta a pretului la energie

29 Septembrie 2022

Parlamentul European, aparent cu o larga majoritate alcatuita din Social-Democrati, Crestini-Democrati, Verzi si Liberali, doreste strangerea celor 20 de miliarde de euro necesare pentru finantarea REPowerEU prin devansarea scoaterii la licitatie a certificatelor cunoscuta ca “frontloading”. Legislativul ar fi agreat sa vanda anticipat certificate in urmatoarea perioada pana in 2025, in loc sa le liciteze in intervalul 2026-2030.

Propunerea, daca ar fi sa fie agreata si de guvernele statelor UE, ar avea, pe termen scurt, un impact negativ asupra pretului carbonului. “Presupun ca aceasta interventie va tine pretul cu mult sub pragul de 100 de euro”, a precizat Peter Liese, membru al grupului EPP si raportorul din partea Parlamentului European atat pentru revizuirea EU ETS, cat si pentru REPowerEU, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta marti.

Liese a precizat  totodata ca pretul carbonului a crescut de la 20 de euro, cat era acum doi ani, la aproape 100 de euro, in acest an. “Tinand cont de situatia generala, nimeni nu ar putea sa fie fericit cu aceasta evoutie”, a explicat el.

Potrivit lui Liese, EU ETS este responsabila pentru 10% din recenta crestere a pretului la energie. In actuala criza energetica, “acceptam, chiar ne bucuram ca pretul la carbon va scadea”, a sustinut el argumentand ca “trebuie sa facem tot ce putem pentru a limita pretul la energie in mod special si sa usuram povara companiilor care sunt in pragul falimentului.”