Reforma EU ETS: Partea III – Rezerva pentru Stabilitatea Pietei (MSR)

Revizuirea MSR criticata ca nu este “suficient de indrazneata”

 

19 iulie 2021

Rezerva pentru stabilitatea pietei (MSR) este un instrument crucial creat pentru a elimina din piata surplusul istoric de certificate, precum si surplusul rezultat in urma pandemiei. MSR a inceput sa functioneze din 2019, inlocuind procedura de “backloading” (eliminarea punctuala a unei cantitati din volumul licitat) ce a fost implementata in perioada 2014-2016. In primii doi ani de functionare, MSR a absorbit aproape 700 de milioane de certificate, reprezentand 24% din numarul total de certificate aflate in circulatie (TNAC).

Potrivit directivei MSR, executivul UE trebuia sa realizeze doua evaluari ale modului sau de functionare, programate pentru anii 2021 si 2026. In acest an, revizuirea MSR a fost integrata in reforma celorlalti parametri ai “arhitecturii” EU ETS, cum ar fi: un factor de reducere lineara mai mare aplicat plafonului si o actualizare a regulilor de protectie pentru riscul de relocare.

In prezent, MSR este proiectata sa absoarba in fiecare an 24% din surplus, in cazul in care TNAC depaseste 833 milioane de certificate (pragul superior). Aceasta rata de absorbtie ar fi trebui sa scada la 12% incepand cu 2024. Conform noilor propuneri ale Comisiei UE, care urmaresc sa inaspreasca EU ETS, rata de 24% ar urma sa fie aplicata pana in 2030. De data aceasta, executivul UE intentioneaza sa rezolve problema “efectului de prag”, care apare atunci cand TNAC s-ar apropia de pragul superior. “Incertitudinea privind producerea sau nu a acestui eveniment creeaza o volatilitate pe piata si creste riscul de abuz”, se precizeaza in propunere.

Cand TNAC este intre 833 si 1096 milioane de certificate, numarul certificatelor retrase de pe piata se va calcula ca diferenta dintre TNAC si pragul de 833 milioane. Rata normala de absorbtie de 24% se va aplica doar cand TNAC va depasi nivelul de 1096 milioane de certificate. Potrivit executivului UE “astfel se rezolva efectul de prag, pastrand in acelasi timp eficienta MSR atunci cand TNAC este prea mare”.

Totusi, revizuirea MSR a fost criticata ca nu este suficient de indrazneata. “Este departe de a rezolva principalele probleme ale pietei, sunt aplicate doar cateva corecturi superficiale si creste riscul de majorare a plafonului”, a precizat grupul de reflectie Sandbag. Studii anterioare recomandau reducerea pragurilor MSR: cel minim de la 400 de milioane la zero, iar cel superior de la 833 milioane la 100 de milioane.