Relansarea economica de dupa pandemie va genera emisii record

Energia rezultata din arderea carbunelui va atinge maxime istorice in 2022

21 iulie 2021

Potrivit Agentiei Internationale pentru Energie (IEA), relansarea economica post-pandemie va determina majorarea emisiilor “pana la niveluri record in 2023, acestea continuand sa creasca chiar dupa aceea”. Un studiu recent publicat de IEA a analizat peste 800 de masuri politice din mai mult de 50 de tari din toata lumea. Analiza a aratat ca planurile de cheltuieli pentru reconstructia economica au o valoare de aproape 16 miliarde de dolari. Totusi, doar 2% din fondurile de stimulare urmeaza sa fie cheltuite pentru investitii in energia verde.

In timp ce economiile puternice sunt pe drumul cel bun in ceea ce priveste reducerea emisiilor, cele emergente raman cu mult in urma. Aproape 90% din cresterea emisiilor este estimata sa se inregistreze in tari in curs de dezvoltare, cum ar fi India si cele din America latina. “Economiile avansate au atat o justificare economica, cat si o obligatie morala sa sprijine financiar tarile emergente,” a declarat directorul executiv al IEA, Fatih Birol.

In 2023, poluarea la nivel mondial va fi cu 800 de milioane de tone mai mica decat nivelul care s-ar fi inregistrat fara fondurile de stimulare economica. Totusi, emisiile estimate ar fi cu 3,5 miliarde tone peste scenariul in care s-ar fi respectat tinta de 1,50C prevazuta in Acordul de la Paris.

Un alt raport publicat recent de catre IEA a aratat ca producerea de energie din arderea carbunelui va creste cu 5% in 2021, dupa ce s-a depreciat cu 4,6% anul trecut. Mai mult chiar, aceasta sursa de energie va atinge un record maxim in 2022. “Drept urmare, emisiile de carbon provenite din sectorul energetic, care au scazut atat in 2019 cat si in 2020, sunt estimate sa creasca cu 3,5% in 2021 si cu 2,5% in 2022, ajungand astfel la un maxim istoric”, a preconizat IEA.