Pretul ridicat al EUA-urilor

ameninta siguranta energetica a Poloniei

25 martie 2021

Grupul energetic PGE (Polska Grupa Energetyczna), cel mai mare producator de energie din Polonia, a declarat ca escaladarea din ultima perioada a pretului carbonului peste 43 de euro este “cel mai negru scenariu” pe care compania il luase in calcul. Directorul adjunct al PGE a declarat in cadrul unei conferinte cu investitorii, care a avut loc miercuri, ca o noua crestere ar putea declansa o “dezafectare necontrolata a activelor care au la baza surse conventionale de energie ce ar putea sa ameninte siguranta energetica a tarii.”

Mai mult chiar, compania da vina pe activitatea de trading speculativ pentru recenta crestere a preturilor si solicita executivului UE sa intervina. “Comisia, in afara de lansarea unui anunt ca va analiza informatiile despre manipularea preturilor, inca nu s-a ocupat de aceasta problema.”

Polonia este una din tarile europene cu cea mai mare expunere la pretul carbonului iar povara suplimentara se va reflecta semnificativ in pretul energiei. Prin urmare, multe din centralele sale mai putin eficiente vor trebui sa fie inchise si inlocuite cu importuri.

Potrivit unui raport publicat in aceasta luna de catre Fitch Ratings, daca pretul carbonului ramane la sau peste 40 de euro “in tari unde carbunele este inca important pentru mixul energetic, cum ar fi Polonia, decarbonizarea rapida va creste riscul sistemic datorita flotei mari de active bazate pe arderea carbunelui care va trebui inlocuita”.