Speculators have been betting that carbon prices will fall further

Investment funds have increased their net short position to a record level

 

3 October 2022

Cel mai recent Raport privind angajamentul traderilor (Commitment of Traders report – CoT) publicat de catre platforma de trading ICE pentru saptamana care s-a incheiat in data de 23 septembrie, a aratat ca participantii de pe piata care se incadreaza in categoria Fonduri de investitii si-au majorat pozitiile scurte nete privind EUA-urile pana la un nivel record.

Potrivit celor mai recente date saptamanale, speculatorii si-au majorat pozitiile scurte pana la 30,66 milioane, mai mult decat dublu fata de 14,98 milioane, conform aceluiasi raport publicat pentru saptamana care s-a incheiat in data de 26 august. In acelasi interval de timp, pozitiile lungi au scazut de la 44,5 milioane la 20,8 milioane.

Investitorii utilizeaza o combinatie de pozitii lungi si scurte pentru a-si diminua riscul. Din perspectiva tradingului, atunci cand jucatorii cred ca valoarea unui contract va scadea in viitor, ei vor alege sa scurteze durata acelui contract. Rapoartele CoT ofera participantilor de pe piata o idee in ceea ce priveste viitoarele miscari semnificative de pe piata si de data aceasta imaginea este aceea ca fondurile de investitii mizeaza pe deprecierea EUA-urilor.

Sectorul fondurilor speculative a fost blamat pentru aparenta lui influenta pe piata de carbon din ultimii ani. Prezenta lor tot mai mare pe EU ETS a coincis cu cresterea preturilor pentru EUA-uri, determinand mai multe state membre, in frunte cu Spania si Polonia, sa solicite masuri pentru a limita activitatea speculativa.