Studiu: Daca nu se accelereaza dezvoltarea regenerabilelor, pretul carbonului ar putea creste cu 80% pana in 2030

In schimb, o rata mai mare de expansiune a energiei regenerabile ar putea stabiliza sau chiar reduce pretul energiei electrice

 

9 noiembrie 2021

O analiza a pietei de energie, realizata de Aurora Energy Research si comandata de European Climate Foundation, a aratat ca o extindere lenta a regenerabilelor concomitent cu amanarea procesului de renuntare la carbune ar putea determina o crestere a pretului carbonului cu 80% in 2030, comparativ cu nivelul actual. Aprecierea certificatelor ar conduce astfel si la cresterea pretului angro pentru energie, respectiv cu 31% in Germania si cu 14% in Polonia, comparativ cu primul semestru al anului 2021.

In Romania, pretul mare pentru carbon, combinat cu un eventual esec in a elimina de timpuriu utilizarea carbunelui in sectorul energetic, precum si o crestere a dependentei de gaz, folosit ca si combustibil alternativ, ar conduce la o apreciere a pretului la energie cu 48% fata de mijlocul lui 2021, inainte de criza energetica europeana. Mai mult chiar, tara noastra ar putea deveni importator net de energie. In functie de mai multe scenarii, pana in 2030, importurile de energie ar putea varia semnificativ de la mai putin de 1 TWh , potrivit Scenariului Target care presupune o pondere mare pentru energia regenerabila, pana la 5 TWh, potrivit Scenariului Pesimist.

Pe de alta parte, studiul arata si ca o expansiune mai rapida atat a capacitatilor eoliene cat si solare ar putea stabiliza sau chiar reduce pretul energiei. Potrivit cercetatorilor, facturile la energie ar putea sa scada in Germania cu 14% si cu 26% in Polonia. Pe de alta parte in Romania, pretul energiei ar putea creste in continuare cu aproape 8%, potrivit Scenariului Target. “Aceasta crestere s-ar datora in primul rand unei cereri mai mari, in timp ce asteptarile noastre sunt ca regenerabilele sa nu primeasca suficient sprijin dincolo de dezvoltarea ceruta de conditiile de piata”, a concluzionat studiul.