Viitorul Marii Britanii in EU ETS ramane incert

observatorii asteapta rezultatul alegerilor din 12 decembrie

4 noiembrie 2019

Desi Parlamentul din Marea Britanie a decis amanarea termenului prevazut pentru Brexit pana in data de 31 ianuarie 2020, suspendarea dreptului de a aloca si de a licita certificatele de carbon ramane in vigoare, a anuntat guvernul de la Londra saptamana trecuta.

In cazul in care orice acord cu UE privind Brexitul va fi ratificat de catre legislativ, regulile ETS vor continua sa se aplice pentru o perioada de tranzitie, respectiv pana la finele anului 2020. Astfel, instalatiile aflate sub EU ETS vor trebui sa respecte obligatiile care le revin, atat pentru 2019 cat si pentru 2020. In acest scenariu, Marea Britanie va trebui sa distribuie toate cele aproximativ 109 milioane de tone de certificate care nu au fost licitate in 2019, punand astfel o presiune mare pe pretul EUA, in primul trimestru al anului viitor.

Situatia este insa mult mai complicata in cazul in care Marea Britanie paraseste UE fara un acord, datorita calendarului de conformare al EU ETS. 30 aprilie este termenul pana la care instalatiile britanice ar trebui sa isi predea certificatele care sa acopere emisiile produse in perioada ianuarie-decembrie 2019, in conditiile in care acestea s-au aflat pe toata perioada anului 2019 sub schema de comercializare.

In cazul in care nu va fi un acord ratificat pana in 31 ianuarie, aceste instalatii nu vor putea insa sa isi predea certificatele, intrucat isi vor pierde accesul la conturile EU ETS. Mai mult chiar, ar fi imposibil pentru UE sa oblige companiile britanice sa se supuna obligatiilor EU ETS, in conditiile in care Marea Britanie nu va mai trebui sa se conformeze deciziilor luate de Curtea Europeana de Justitie.